Na hlavný obsah

Baerbock: A NATO-tagállamoknak jóvá kell hagyniuk Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét

A NATO-tagállamoknak “minden további késlekedés nélkül” jóvá kell hagyniuk Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter. Ehhez mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a bővítést. Erre Törökország mellett már csak Magyarország nem bólintott rá.

Annalena Baerbock német külügyminiszter 2023. február 13-án, Helsinkiben.
Foto: TASR/AP

A NATO-tagállamoknak “minden további késlekedés nélkül” jóvá kell hagyniuk Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét.

Erről Annalena Baerbock német külügyminiszter beszélt, kiemelve: a két ország csatlakozása a NATO-hoz a katonai szövetség javára válna.

A német külügyminiszter bizalmát fejezte ki, hogy a két ország együtt, “kéz a kézben” válik a szövetség tagjává, ahogy azt a csatlakozási kérelem benyújtása óta tervezik.

Svédország és Finnország csatlakozásával “két olyan taggal lenne gazdagabb a szövetségünk, akikkel már amúgy is nagyon-nagyon szorosan együttműködünk” – fogalmazott Helsinkiben Baerbock.

Ahhoz, hogy a két észak európai állam a katonai szervezet tagjává váljon, előbb mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. Törökország mellett már csak Magyarország nem bólintott rá a svédek és a finnek NATO-csatlakozására.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban