Na hlavný obsah

Morawiecki: Svédország és Finnország tagságával a NATO erősebb lesz

A lengyel miniszterelnök arról beszélt a svédországi látogatásán, hogy nincs szükséga világnak egy újabb hidegháborúra.

Morawiecki: Svédország és Finnország tagságával a NATO erősebb lesz
Ulf Kristersson (b) svéd miniszterelnök és Mateusz Morawiecki (j) lengyel kormányfő. Foto: TASR/AP

Erősebbé válik a NATO, ha Svédország és Finnország csatlakozik hozzá – jelentette ki hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Stockholmban, miután svéd hivatali partnerével, Ulf Kristerssonnal egyeztetett.

“Meggyőződésem, hogy Svédország és Finnország tagságával a NATO erősebbé válik, és mindkét ország hozzá fog járulni a NATO keleti szárnya biztonságának szavatolásához” – emelte ki Morawiecki sajtótájékoztatóján.

“Új és erős szövetségesekre van szükségünk” – mondta, egyúttal kifejezte abbéli reményét, hogy az észak-atlanti szövetség vissza fog térni korábbi szerepéhez mint a globális béke és rend védelmezője. “Lengyelország kész vezető szerepet vállalni a keleti végen, de erős szövetségesekre van szükségünk délen és északon is” – tette hozzá.

“Ez egyrészt növelné lehetőségeinket, másrészt erős üzenet Oroszországnak, hogy nem tudja feldarabolni Európát” – hangoztatta.

Morawiecki arról is beszélt, hogy szerinte a világnak nincs szüksége újabb hidegháborúra. Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy szerinte kizárólag Oroszországtól függ, lesz-e ilyen.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban