Na hlavný obsah

Meghaladta a 21 ezret a szíriai és törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

A segítség nem tud lépést tartani az igényekkel a mentésben. Lassan csodaszámba megy, ha túlélőket találnak.

Meghaladta a 21 ezret a szíriai és törökországi földrengés halálos áldozatainak száma
illusztrációs kép Foto: TASR/AP

Valósággá vált az ENSZ hét eleji prognózisa: meghaladta a 20 ezret a hétfő hajnali szíriai és törökországi földrengés halálos áldozatainak száma. Péntek reggelre a törökországi halálos áldozatok száma 18 342-re emelkedett. A legfrissebb szíriai adatok szerint 3377-en haltak meg, így eddig összesen 21 719-an vesztették életüket öt nap alatt

A rendkívüli hideg nehezíti a mentési munkálatokat, és az eltelt idő tovább csökkenti a romok alatt rekedők túlélési esélyeit. Így lassan csodaszámba megy, ha túlélőket találnak, ugyanis a megmenekülés esélyei az első három napban még viszonylag jók, de a korábbi katasztrófák tanúsága szerint a soknapos, netán egy hétnél hosszabb túlélés nagyon ritka.

Sem a hatósági, sem a civil, sem a külföldről érkező segítség nem tud lépést tartani az igényekkel a mentésben, az egészségügyi ellátásban és a hirtelen hajléktalanná váló tömegek humanitárius ellátásában sem.

Közben tegnap megérkezett az első ENSZ-segélyszállítmány a földrengés sújtotta Szíriába a Báb al-Hava átkelőn keresztül. A szíriai kormány szerint nehezíti a segítségnyújtást, hogy a Nyugat szankciókkal sújtotta a damaszkuszi székhelyű vezetést a polgári lakosság elnyomása miatt.

(euronews, hvg, guardian)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban