Na hlavný obsah

Újratárgyalja Horváth Lehel ügyét a Specializált Büntetőbíróság

Újra kell tárgyalnia a dunaszerdahelyi Sátor-banda sírásójaként emlegetett Horváth Lehel ügyét a bazini székhelyű Specializált Büntetőbíróságnak, mert a vádlott nem ért egyet a szenátus összetételének megváltoztatásával. Horváth ellen ötrendbeli gyilkosságért, továbbá a Sátor-banda létrehozásáért, támogatásáért, és 45,5 millió szlovák korona ellopásáért emeltek vádat.

Horváth Lehel 2021. február 22-én a bazini Specializált Büntetőbíróságon.
Foto: TASR

Újra kell tárgyalnia a dunaszerdahelyi Sátor-banda sírásójaként emlegetett Horváth Lehel ügyét a bazini székhelyű Specializált Büntetőbíróságnak (ŠTS), mert a vádlott nem ért egyet a szenátus összetételének megváltoztatásával. Horváth Lehelt eredetileg életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, de a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága (NS SR) 2022-ben hatályon kívül helyezte az ítéletet, és az ügyet visszautalta az elsőfokú bíróságnak.

A Legfelsőbb Bíróság egyebek között megkérdőjelezte egyes tények jogi minősítését, valamint azt, hogy az elsőfokú bíróság nem vette figyelembe, hogy a vádlott együttműködött a bűnüldöző szervekkel. Kifogásolta a büntetés időtartamát, és a vagyonelkobzás szükségességét is fontosnak tartja felülvizsgálni.

Horváth Lehel úgy véli, az eredetileg kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés törvénytelen és indokolatlan. Szerinte Pamela Záleská, a szenátus elnöke önkényes döntéséről van szó. Elfogultság miatt kifogást emelt, és kérte, hogy az ügyet más szenátus tárgyalja.

A bíróság nem dönt az elfogultság miatt benyújtott panaszról. „A vádlott olyan tényeket sorolt fel, amelyekről már döntés született“ – magyarázta Záleská, és hozzátette, a vádlott emellett az eljárás menetét is kifogásolta.

Horváth Lehel ellen ötrendbeli gyilkosságért, továbbá a Sátor-banda néven ismert bűnözői csoport létrehozásáért, támogatásáért, és 45,5 millió szlovák korona egy dunaszerdahelyi széfből való ellopásáért emeltek vádat. A korábbi kihallgatások során azt állította, jogtalanul vádolták meg.

„Soha nem dolgoztam Sátoréknak. Mindent Sátor Lajostól való pánikszerű félelmemben tettem. Soha nem gyilkoltam meg senkit“ – mondta február 7-i, keddi valommástételekor a vádlott, ugyanakkor azt beismerte, hogy eltemette a tyúkfarmra hozott holttesteket. „Nem volt más választásom“ – jegyezte meg.

Rámutatott, a rendőrséggel való együttműködése folytán enyhébb büntetésre számított, mint az eredetileg kiszabott életfogytig tartó börtön. „Bíztam benne, hogy felmentenek, vagy felfüggesztett börtönbüntetést kapok“ – hangsúlyozta Horváth Lehel.

A gyilkosságok áldozatai között feltételezhetően ott volt a banda vezére, Sátor Lajos is, valamint strómanok, és a banda másik főnöke, Reisz András, akit a bűnbanda könyvelőjeként ismertek. Őt a „sírásó” még 2006-ban, a Sátor-banda más tagjainak egyetértésével gyilkolhatta meg.

A vádirat szerint Horváth Lehel az első gyilkosságot 2003-ban követte el, megölve Karika Csabát. A vádlott lelőtte áldozatait, egy személy maradványait pedig húsdarálón ledarálta. Az áldozatokat a Dunaszerdahely melletti Csótfán, az egykori szövetkezet telephelyén ásta el.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban