Na hlavný obsah

Az ellenzék szerint az étkezési támogatás újbóli bevezetése hibabeismerés

A tévedés tényének beismerésével egyenlő az óvodai és alapiskolai étkezési támogatás, az ún. ingyenes ebéd újbóli bevezetésének javaslata – vélik ellenzéki képviselők, akik szerint az előrehozott választások időpontjának ismeretében megállapítható, hogy elrajtolt a választási kampány.

Erik Tomáš (b) és Ján Richter (j) a törvényhozás rendkívüli ülésén 2020. február 25-én.
Foto: TASR

A tévedés tényének beismerésével egyenlő az óvodai és alapiskolai étkezési támogatás, az ún. ingyenes ebéd újbóli bevezetésének javaslata – vélik ellenzéki képviselők, akik szerint az előrehozott választások időpontjának ismeretében megállapítható, hogy elrajtolt a választási kampány.

Az előterjesztést február 7-én, kedden nyújtotta be Petra Krištúfková (Sme rodina) az anyagi szükséghelyzetben élők segélyezéséről szóló törvénymódosító javaslat kiegészítő módosításaként, amelyet 2. olvasatban tárgyal a törvényhozás. A vitában felszólalni szándékozók száma folytán a javaslatról délelőtt nem szavaztak, a vita tehát folytatódik.

„Képviselő asszony, javaslatával ön bizalmatlanságát fejezte ki a miniszterrel (Milan Krajniak a szerk.) szemben. Mert a miniszter volt az, aki módosította az ebédeket… El kell ismernie, hogy ebben az esetben a miniszter hibát vétett. Neki pedig ki kell mondania: mea culpa” – jelentette ki a vitában Ján Richter (Smer-SD) volt munkaügyi miniszter.

Emlékeztetett, az étkezési támogatást még a Smer-SD vezette kormány valósította meg, az intézkedés működőképessége pedig igazolta, hogy helyesen cselekedtek. Igor Matovič (OĽaNO) kabinetje azonban ezt követően eltörölte, míg most, nem sokkal a választások előtt, bevezetése újra terítéken.

„Csak a Sme rodináról hallok, de senkitől sem hallom azt, hogy van itt egy másik javaslat is, hogy a helyzetet valaki más is meg akarta oldani. Olyasvalaki, akinek nagyobb erkölcsi joga lenne hozzá, mert még akkor vezette be, amikor ez talán nagy kockázattal járt” – hangsúlyozta Richter.

Erik Tomáš, a parlamenten kívüli Hlas-SD képviselője is felhívta a figyelmet a Sme rodina a kérdés különféle időpontokban való eltérő megközelítésére. Még ellenzéki mozgalomként megszavazta az ingyenes ebédeket, kormányra kerülését követően azonban munkaügyi minisztere, Milan Krajniak javaslatára törölték azt. „Előrehozott választások kihirdetve, megkezdődött a kampány, s a Sme rodina mozgalom  hirtelen előrukkol vele“ – mutatott rá Tomáš.

Szerinte az indíték egyértelmű, a mozgalom meg akarja előzni a Hlas-SD-t, amelynek képviselői már korábban benyújtottak egy hasonló javaslatot. „Nincs erkölcsi joguk benyújtani, hiszen miniszterük javaslatára törölték azt. Az, hogy újra bevezetnék az ingyenes ebédet, önnön hibájuk beismerése“ – tette hozzá Tomáš.

Petra Kristúfková szerint a munkaügyi miniszter nem hibázott, az étkezési támogatás eltörlése nem az ő ötlete volt. „Abban az időben koalíciós partnerünk, az SaS feltételül szabta, hogy az ingyenes ebédeket el kell törölni. Az SaS már nem része a koalíciónak, így az étkezési támogatást újra be tudjuk vezetni“ – reagált Kristúfková.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban