Na hlavný obsah

A háló amely összeköt és rabul ejt

Ma február 7-e van, ezen a napon rendezik meg világszerte a Biztonságos Internet Napját.

A háló amely összeköt és rabul ejt

Az internet a 20 századot leginkább felpörgető, teljesen új mederbe terelő eszköz. Egykor katonai célra készült, máskor tudósok „játékszere” volt, sokáig csak valami ismeretlen, megfoghatatlan „dolog” volt az átlagember szemében.

Az internet létrejöttének, létezésének elsődleges célja mindig is a kommunikáció volt és csupán az utóbb bő tíz-tizenöt évben változott meg ez gyökeresen. Az internet ma már inkább kontroll és szórakozó felület, játékplatformokat köt össze és rajta keresztül irányítják a világgazdaságot, sőt lassan a mindennapi pénzmozgás legfőbb csatornájává válik, ami mára már nem csak a multinacionális cégek kiváltsága.

Viszont azzal, hogy világháló már nem csak otthonunkban van jelen, hanem életünk minden pillanatában, egy ponton már nem annyira előnyt, mint egy támadható felületet jelent, amit igyekeznek is sokan kihasználni. Csalók, adathalászok, hekkerek próbálnak hasznot húzni figyelmetlenségünkből, hiszékenységünkből, tájékozatlanságunkból. Pedofilok egész hálózata vadászik a tájékozatlan fiatalokra alantas célból, multik sokasága pedig adatainkra, leginkább üzleti célból. Sajnos sokan nem ismerik még a mondást, ha valami ingyen van, akkor biztos, hogy az adataiddal fizetsz érte.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban