Na hlavný obsah

Krajniak: 1,07 millió alanyt érinthet a Szociális Biztosító általános amnesztiája

Az általános amnesztia február 1-jén lépett hatályba, 7 hónapig tart és a Szociális Biztosító irányába 2022 nyaráig keletkezett összes járuléktartozásra vonatkozik.

Milan Krajniak
Foto: TASR

A Szociális Biztosító (SP) adósainak helyzetén általános amnesztia könnyít, amely mintegy 1,07 millió alanyt érint. Mentőövet nyújt az adósságcsapdába kerülteknek – jelentette ki február 3-i, pénteki sajtótájékoztatóján Milan Krajniak megbízott munka-, szociális és családügyi miniszter (Sme rodina).

Az általános amnesztia február 1-jén, szerdán lépett hatályba és a biztosító irányába 2022 nyaráig keletkezett összes járuléktartozásra vonatkozik.

„Az általános amnesztia hét hónapig tart“ – mondta Krajniak, hozzátéve, hogy ez a valaha volt leghosszabb általános amnesztia Szlovákiában.

„Lehetőséget adunk az embereknek kötelezettségeik rendezésére” – tette hozzá a tárca államtitkára, Juraj Káčer.

Amennyiben 2023. augusztus végéig az adósok megtérítik összes 2022. július 1-ig felhalmozódott elmaradásaikat, és benyújtják az egyéb szükséges dokumentumokat, a Szociális Biztosító eltekint a késedelmi kamat fizetésétől. Amint azt az általánosamnesztia-javaslat előterjesztője, Petra Hajšelová (Sme rodina) kifejtette, a feltétel az, hogy az adós a teljes összeget megtéríti.

Márciustól az Szociális Biztosító rendszeresen értesíti azokat az ügyfeleket, akiken az általános amnesztia segíthet. Az első kollektív adósságelengedést  áprilisban biztosítja. A folyamatot automatikusan végrehajtja azon ügyfelek számára, akik esetében minden szükséges adattal rendelkezik. A büntetéseket 2023. augusztus végéig rendszeresen elengedi, amelynek tényéről ezt követően írásos tájékoztatást ad.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban