Na hlavný obsah

Más országok katonái is szolgálhatnak a szlovákiai NATO-csoportban

A külföldi csapatok jelenlétéhez való hozzájárulást kiterjesztik a NATO-tagállamok, Svédország és Finnország fegyveres erőire is. A szlovákiai NATO többnemzetiségű harccsoport nemzeti összetétele így változhat.

Foto: TASR

A külföldi csapatok jelenlétéhez való hozzájárulást kiterjesztik a NATO-tagállamok, Svédország és Finnország fegyveres erőire is. A szlovákiai NATO többnemzeti harccsoport nemzeti összetétele így változhat.

Ez abból a javaslatból következik, amely a NATO-tagállamok külföldi fegyveres erőinek Szlovákia területén való jelenlétéhez való hozzájárulás aktualizálására vonatkozik, és amelyet február 2-án, csütörtökön hagytak jóvá a parlament képviselői.

A jelenlegi mandátum legfeljebb 700 cseh, 200 holland, 100 lengyel, 200 szlovén, 600 amerikai és 1200 német katonát engedélyez.

A szlovákiai NATO többnemzeti harccsoportot azután hozták létre, hogy Oroszország megkezdte katonai agresszióját Ukrajnában.

A védelmi minisztérium szerint a tanúsítási gyakorlat sikeres elvégzése után a NATO harccsoport elérte a teljes műveleti képességet, és 2022 októberétől harcképes.

Az új mandátum célja, hogy lehetővé tegye a NATO külföldi erőinek leggördülékenyebb és leghatékonyabb tervezését és telepítését Szlovákia területén.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban