Na hlavný obsah

Ne halmozzunk fel otthon feleslegesen gyógyszereket – kéri a gyógyszerészi kamara

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a gyógyszerfelhalmozás lehet az egyik oka annak, hogy hiány van bizonyos készítményekből.

Foto: TASR/AP

A gyógyszerészek arra kérik az embereket, ne vásároljanak feleslegesen gyógyszereket – áll a Szlovák Gyógyszerészi Kamara (SLeK) és a Hálózati Gyógyszertárak Üzemeltetői Szövetségének (APSL) nyilatkozatában.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a gyógyszerfelhalmozás lehet az egyik oka annak, hogy hiány van bizonyos készítményekből.

Megértem, ha az emberek fel akarják tölteni a készleteiket, ha azt látják, hogy egyes gyógyszerekből rendszeresen hiány van a patikákban. De tudni kell, hogy a gyógyszerek szavatossági ideje korlátozott, és nem ajánlott a szavatossági idő lejárta után használni őket. Vagyis fölösleges nagyobb készleteket felhalmozni“ – mondta Miroslava Snopková, a Szlovák Gyógyszerészi Kamara alelnöke.

Jelenleg főleg antibiotikumokból van hiány a gyógyszertárakban, de kevés a fájdalomcsillapító és a kisgyerekeknek szánt szer is.

Az ok a reexport, azaz a külföldről vásárolt áru továbbértékesítése külföldre, valamint gyártási és logisztikai problémák.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban