Na hlavný obsah

Izraeli stratégiai fegyverraktárakból szállítanak lőszert Ukrajnába az amerikaiak

Izrael eközben következetesen elutasítja Ukrajna fegyverszállítási kéréseit, s a Vaskupola légvédelmi rendszer átadását is megtagadta.

Ukrán katonák orosz állások irányába lőnek egy lengyel önjáró tarackból a donyecki régió frontvonalán 2023. január 17-én.
Foto: Reuters

Az Egyesült Államok Izraelben őrzött tüzérségi lőszerkészleteket használ fel Ukrajna fegyverellátására, noha Izrael következetesen elutasítja Ukrajna kérését fegyverek szállítására, és mindeddig megtagadta a Vaskupola légvédelmi rendszer átadását is.

A Haarec hírportál szerint a tüzérségilőszer-ellátás folyamatossága érdekében Washington tavaly Jeruzsálemhez fordult, hogy izraeli stratégiai tartalékokból szállíthassanak Kijevnek.

Az amerikai védelmi miniszter az akkori izraeli védelmi miniszternek, Beni Ganznak javasolta a szállításokat az izraeli raktárakból, s erre Jaír Lapid volt miniszterelnök rábólintott, miután megkapta a védelmi tisztviselők jóváhagyását, akiknek fontos volt a további jó kapcsolatok ápolása az Egyesült Államokkal.

Izrael mindeközben következetesen visszautasította az ukrajnai fegyverszállítási kéréseket azon aggodalmára hivatkozva, hogy Moszkva felbőszítése veszélyeztetheti Izrael cselekvési szabadságát Szíriában, emellett a közvetlen fegyverátadás veszélynek teheti ki a jelentős oroszországi zsidó közösséget is.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban