Na hlavný obsah

Hová lett a Tátrai Tigris?

Szlovákia az évezred első évtizedében méltán érdemelte ki a médiától a tátrai tigris becenevet, hiszen az ország régiós partnereit is lehagyta több szektorban is.

Hová lett a Tátrai Tigris?
illusztrációs kép Foto: fess.hu

A Dzurinda-kormányok gazdasági reformjainak, az EU-tagságnak és a nagy külföldi befektetők sikeres bevonzásának köszönhetően a szlovák gazdaság a kétezres éve elején tényleg dinamikusan növekedett. 2004 és 2008 között Szlovákia GDP növekedése éves viszonylatban elérte a 7,36 százalékot, ami jóval túlszárnyalta nemcsak az EU átlagos GDP-növekedését, hanem a visegrádi négyek másik három országát is. A 2008-as globális pénzügyi és gazdasági válság azonban jelentősen legyengítette a gazdaságot, a fejlődés elveszített a lendületét és az ország sosem tudta megismételni a válság előtti évek gazdasági teljesítményét.

A globális válságot követő évtizedben a szlovák GDP átlagos éves növekedése csak 3 százalék volt, ami messze elmaradt a korábbi korszakától. A Fico kormány viszonyt a válságot követő időszakot nem használta ki, a korrupciós botrányok sűrűbben követték egymást, az ország pedig egyszer csak a kovid „korszakában” találta magát.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban