Na hlavný obsah

Hibrid fenyegetésekkel foglalkozó bizottság alakulhat a Biztonsági Tanácsban

Célja az állam és a társadalom hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenállásának növelése és a vonatkozó tárcaközi együttműködés szavatolása.

Foto: Shutterstock

Új, a hibrid fenyegetésekkel foglalkozó bizottság alakulhat a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsában.

Célja az állam és a társadalom hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenállásának növelése, valamint a tárcaközi együttműködés és koordináció biztosítása a kapcsolódó óvintézkedések meghozatala során.

Mindez a Biztonsági Tanács békeidőbeni működését tárgyaló módosító javaslatból következik, amelyet január 11-i, szerdai ülésén hagyott jóvá a kormány.

„A Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa új bizottságának elsődleges küldetése részt venni a hazai és külföldi biztonsági helyzet értékelését célzó tevékenységek koordinálásában, a Szlovák Köztársaság érdekeivel szembemenő hibrid tevékenységek megoldására irányuló intézkedések meghozatala, valamint megfelelő politikák kidolgozása a hibrid fenyegetésekkel szemben folytatott küzdelem terén” – áll az előterjesztett javaslat indoklásában.

A Biztonsági Tanácsnak jelenleg nincs állandó munkatestülete, amely kizárólag a hibrid fenyegetésekkel foglalkozna.

Idegen hatalmak jelenleg a hibrid fellépés eszközeinek széles spektrumát alkalmazzák Szlovákiával szemben. Amint azt a védelmi minisztérium kifejti, ezek célja a közvélemény manipulálása, az állam képviselőinek és intézményeinek befolyásolása, a Szlovák Köztársaság érdekeinek ártó, azokat gyengítő tevékenység kifejtése, illetve az Európai Unió (EU) és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) belső egységének megzavarása.

Elfogadása esetén a törvényjavaslat május elsejei dátummal léphet hatályba.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban