Na hlavný obsah

Álhírre (hoax) figyelmeztet a rendőrség, nem készülnek mozgósításra Szlovákiában

A hoax a hosszú távú mozgósítási gyakorlatokkal visszaélve mozgósítással ijesztgeti a lakosságot.

Álhírre (hoax) figyelmeztet a rendőrség, nem készülnek mozgósításra Szlovákiában
Foto: TASR

Az álhír terjesztője a belügyi tárca honlapján olvasható, „A 2023-as év államvédelmi részlegének fő feladatai” címmel közölt anyag alapján tett közzé álhírt a Besztercebányai Járási Hivatalból.

Szlovákiában nem készül mozgósítás. A rendőrség a terjesztett álhír kapcsán hívta fel erre a figyelmet. A hoax a hosszú távú mozgósítási gyakorlatokkal visszaélve mozgósítással ijesztgeti a lakosságot. A rendőrség kifejtette,  évente kétszer szerveznek mozgósítási gyakorlatokat, és semmi közük az ukrajnai háborúhoz. Az ország védelmi képességeinek ellenőrzésére összpontosítanak.

„A civilekkel kapcsolatban az egész gyakorlat csak adminisztratív tevékenységet érint. A gyakorlati részben csak hivatásos katonák vesznek részt. A gyakorlat mindig csak néhány járási hivatalt érint, és nem az összeset“ – magyarázta a rendőrség. Rámutatott a korábbi évek gyakorlatairól megjelent sajtóhírekre is. Az idei gyakorlatot a Besztercebányai Járási Hivatalon belül őszre tervezik.

A kormány és a védelmi tárca  már cáfolta az információkat a közösségi oldalain. „A mozgósítási gyakorlatok nem újdonságok, mindannyiunk biztonságát szolgálják. Ne higgyenek az álhíreknek“ – írta a védelmi minisztérium.

Az álhír terjesztője által közzétett anyag a védelmi tárca dokumentumából indul ki. Ez a dokumentum tájékoztatást tartalmaz a hadiállapot kihirdetése és a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek mozgósítási parancsának kihirdetése utáni feladatok teljesítésére tervezett komplex gyakorlatról a belügyi és a védelmi minisztérium együttműködésében.  (terz.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban