Na hlavný obsah

Eltemették Rómában XVI. Benedek pápát

A temetés az "egyszerűség jegyében" zajlott. A gyászmisét Ferenc pápa celebrálta.

Eltemették Rómában XVI. Benedek pápát
Ferenc pápa megáldja elődjének, XVI. Benedeknek a koporsóját a 2023. január 5-én tartott búcsúszertartáson. Foto: TASR/AP

Pápának kijáró ceremóniával, de a hagyományos szertartáshoz képest kisebb változtatásokkal csütörtökön temetik Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápát. Az “ünnepélyes, de szerény” ceremónia reggel fél tízkor kezdődik a Szent Péter téren. A Vatikán közlése szerint a megboldogult pápa kívánsága volt, hogy búcsúztatása “az egyszerűség jegyében” történjen.

A gyászmisét Ferenc pápa vezette, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte el a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A prédikációt Ferenc pápa tartja.

Ferenc pápa elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt XVI. Benedek nyugalmazott pápa csütörtöki gyászmiséjén elmondott prédikációjában, csak beszédének végén említette közvetlenül az elhunyt volt egyházfőt, mint “a Vőlegény (Jézus) hű barátját”. A latin nyelvű gyászmisén, amelynek liturgiája néhány kisebb módosítást leszámítva megegyezett a pápai szolgálat ideje alatt elhunyt egyházfők búcsúztatásáéval, Ferenc pápa végső búcsút vett a halottól, és Isten vigasztalását kérte az egyház számára.

A római Szent Péter téren tartott nyilvános gyászszertartás után visszavitték XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsóját a Szent Péter székesegyházba, hogy ott a nyilvánosság előtt elzárt ceremónián helyezzék végső nyugalomra a néhai egyházfőt. XVI. Benedek ciprusfa koporsóját egy tartósító hatású cinkkoporsóba, azt pedig egy újabb fakoporsóba helyezik, majd a bazilika kriptájának azon szerény sírhelyére fektetik, ahol elődei közül a később szentté avatott XXIII. János és II. János Pál pápa is nyugodott átmenetileg.

Mielőtt a koporsó eltűnt a bazilika kapui mögött, Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte. Csókkal illette a koporsót a téren Georg Gänswein érsek, aki évtizedeken át volt a pápa személyi titkára, legfőbb bizalmasa.

XVI. Benedek búcsúztatásán részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, és a magyar delegáció tagja volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Szlovákiát Eduard Heger (OĽaNO) megbízott miniszterelnök képviselte.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban