Na hlavný obsah

A szlovákiai magyarok az átlagosnál gyakrabban értékelik negatívan Csehszlovákia felbomlását

30 éve Vladimír Mečiar és Václav Klaus „felosztották” Csehszlovákiát, a döntés pedig máig megosztja a lakosságot.

A szlovákiai magyarok az átlagosnál gyakrabban értékelik negatívan Csehszlovákia felbomlását
Foto: mult-kor.hu

Az emberek közel 46 százaléka szerint hasznosnak bizonyult a szétválás, de szinte ugyanennyien azonban úgy vélik, hiba volt, legalább is ez derült ki az AKO ügynökség legutóbbi felméréséből.  

A 30. évforduló árnyékában több olyan vélemény látott napvilágot, hogy bár az efféle szakítások politikai és emberi szempontból egyaránt kellemetlenek, a szétválás mégis a lehető legmegfelelőbb pillanatban történt.

A felbomlást a 18-33 éves válaszadók, illetve az iskolázottabbak, azaz legalább középfokú végzettséggel rendelkező polgárok tekintik hasznosnak. Ezen kívül a pozsonyi, az eperjesi és a zsolnai régió lakosai. Az SNS, a PS, az OĽaNO, az SaS, a Hlas-SD, a Sme rodina és a KDH szavazói is inkább így vélekednek.

Az 50-65 évesek és a legalacsonyabb iskolai végzettségűek az átlagosnál gyakrabban értékelik negatívan az ország felosztását. Ezen kívül Nyitra és Besztercebánya megye lakosai is így vélekednek erről a történelmi lépésről. A magyar nemzetiségű polgárok, a Szövetség, valamint a Magyar Fórum, illetve a Republika és a Smer pártok szavazói is az átlagosnál gyakrabban értékelik negatívan az ország felbomlását.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban