Na hlavný obsah

Egyre nehezebb a nők sorsa Afganisztánban

A tálib mozgalom vezette afgán kormány döntése folytán az afgán nők nem vállalhatnak munkát a segélyszervezetekben.

Egy afgán nő elsétál az afgán hadsereg egyik katonája mellett egy 2003. július 7-i, kabuli tüntetésen.
Foto: TASR/AP

Tizenkét ország külügyminisztere és az Európai Unió (EU) felszólította a radikális iszlamista tálib mozgalom vezette afgán kormányt, hogy vonja vissza azt a döntését, amelynek értelmében az afgán nők nem vállalhatnak munkát a segélyszervezetekben – számolt be róla december 28-án, szerda este a Reuters hírügynökség.

Az elmúlt napokban számos humanitárius szervezet felfüggesztette tevékenységét az országban a tálibok lépése miatt.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada külügyminiszterei szerint a tálibok meggondolatlan és veszélyes törvénye, amely megtiltja a nemzeti és nemzetközi civil szervezeteknek, hogy női alkalmazottakat foglalkoztassanak, több millió afgánt veszélyeztet, akiknek túlélése humanitárius segélytől függ.

Az ENSZ és több humanitárius szervezet vezetői közös nyilatkozatban felszólították a tálibokat, hogy gondolják át döntésüket.

A tálibok azzal indokolták a nők afgán és külföldi civil szervezeteknél történő munkavállalási tilalmát, hogy a civil szervezetekben dolgozó nők nem tartották be a fejfedéssel kapcsolatos szabályokat. A szombati döntést megelőzte a nők egyetemi tanulmányainak korábbi betiltása, márciusban pedig a tálibok ellehetetlenítették a lányok középiskolai tanulmányait.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban