Na hlavný obsah

Alkotmányos egyszeregy válság esetére

A kabinet átalakítása, egy hivatalnokkormány kinevezése vagy az előrehozott választások kiírása szolgálja-e jobban a közjogi intézmények rendes működését?

Alkotmányos egyszeregy válság esetére
Eduard Heger és Zuzana Čaputová 2022. december 16-án Foto: SITA

A kormány elleni bizalmatlansági szavazás után három út közül választhat az ország alkotmányjogi szempontból. Az egyik a kormány rekonstrukciója. Az eddigi kormányzó pártok jelenleg is erről folytatnak tárgyalásokat. Ha Eduard Hegernek sikerül 76 szavazatot szerezni, akkor Zuzana Čaputovának nem maradna sok mozgástere. Ebben az esetben a köztársasági elnök feladata a kormány bizalmának a vizsgálata lesz.

További lehetőség, hogy az államfő kinevez egy hivatalnok kormányt. Ezt a lehetőséget a pártok nem támogatják. Azonban az előrehozott választások témája továbbra is ott lebeg a szemünk előtt előtt. Január 30-ig kell dülőre jutniuk arról, hogy milyen irányt választjon a szlovák politika. Emellett se lesz nyugodt ünnepi időszaka honatyáknak mivel ebben a bizonytalan politikai környezetben kell elfogadniuk a jövő évre szóló állami költségvetést.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban