Na hlavný obsah

Ötvenmillió eurós állami támogatást hagyott jóvá a szlovákiai agrárszektor számára az Európai Unió

Az egy jogosultra jutó közvetlen támogatás összege nem haladhatja meg az elszámolható költségek felét, illetve 4 millió eurót.

Ötvenmillió eurós állami támogatást hagyott jóvá a szlovákiai agrárszektor számára az Európai Unió
Foto: Shutterstock

Az Európai Bizottság (EB) kedden bejelentette, hogy jóváhagyta az Oroszország Ukrajnával szemben folytatott háborújával összefüggésben kialakított 50 millió eurós, az agrárszektor támogatását célzó szlovák állami programtervezetet – számolt be róla a TASR.

AZ EB pontosította, hogy az említett programot az Európai Unió (EU) végrehajtó testülete által 2022 márciusában elfogadott ideiglenes állami támogatási válságkeret részeként hagyták jóvá, amelyet aztán az EU működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 107. cikkelye, 3. bekezdésének b) pontja alapján a végrehajtó testület júliusban és októberben módosított. Az kimondja, hogy az uniós gazdaság komoly károkat szenved el.

A jóváhagyott program részeként a támogatás közvetlen dotációk formájában valósul meg. Az egy jogosultra jutó támogatás összege nem haladhatja meg az elszámolható költségek felét, illetve a legfeljebb 4 millió eurót. Az elszámolható kiadások mértékét a jelenlegi válsággal összefüggésben a földgáz- és villamosenergia-költségek növekedése alapján állapítják meg.

A program célja, hogy pénzügyi támogatást nyújtson azoknak a mezőgazdasági vállalkozásoknak, amelyek saját elsődleges mezőgazdasági termékeiket raktározzák, valamint azokat a vállalkozásokat, amelyek ezeket a társaságokat összefogják és termékeiket tárolják.

A Bizottság megállapította, hogy a szlovák állami támogatási program megfelel az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételeknek. Konkrétan az egyéni támogatás összege legfeljebb 4 millió eurós támogatási felső határ mellett nem haladja meg az elszámolható költségek felét, és azt 2023. december 31-ig nyújtják.

Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy ez a program szükséges, megfelelő és arányos a tagállam gazdaságában keletkezett súlyos károk orvoslására, és ennek alapján, az uniós állami támogatási szabályokkal összhangban, jóváhagyta az intézkedést.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban