Na hlavný obsah

Naď: Megérkeztek a Leopard tankok és újabb légvédelmi rendszer érkezik Németországból

A rövid hatótávolságú rendszer konkrét helyek védelmére szolgál, míg a 15 harckocsival Szlovákia eleget tesz a NATO-szabványoknak.

Christine Lambrecht és Jaroslav Naď
Foto: TASR

Németország újabb légvédelmi rendszert küld Szlovákiának a keleti országrész megerősítésére – közölte közös sajtótájékoztatóján Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter és német kollégája, Christine Lambrecht.

„A rövid hatótávolságú rendszer konkrét helyek védelmére szolgál” – közölte Jaroslav Naď védelmi miniszter. Bővebb tájékoztatást egyelőre nem adott.

Christine Lambrecht elmondta, a Mantis rendszer a sérült ukrán berendezések javítását végző nagymihályi központ védelmét szolgálja. Hangsúlyozta, nagyon fontos a régióban élő, és a központban dolgozó emberek védelme.

Naď azt mondta, tegnap politikai megállapodás született, a döntés hetek, legfeljebb néhány hónap kérdése. A miniszterek megerősítették, hogy a két német Patriot légvédelmi rendszer legalább 2023 végéig Szlovákiában marad.

A felek arról is tájékoztattak, hogy Németország leszállította az első 15 Leopard 2A4 tankot Szlovákiának, cserébe az Ukrajnának átadott 30 gyalogsági harcjárműért.

„Nemcsak az ukrán fegyveres erőket segítettük az orosz agresszióval szemben a szabadságért és a demokráciáért folytatott igazságos harcukban, hanem fejlesztettük a szlovák fegyveres erőket is“ – mondta Naď, és hozzátette, jó hír Szlovákia számára, hogy Leopard harcjárművek érkeznek az országba.

A védelmi miniszter közölte, a cél a nehézgépesített dandár felállítása, a meglevő 30 darab T-72-es harckocsi még nem volt elegendő a teljes harckocsizászlóaljhoz.

A Németországból ékezett 15 harckocsival Szlovákia eleget tesz a NATO-szabványoknak – mondta a miniszter

„Tisztában vagyunk azzal, hogy sem a T-72-es, sem a Leopard nem a legkorszerűbb harcjármű, de a közeljövőben nem tervezzük újabbak beszerzését“ – tette hozzá.

A jövő évig mind a 15 tank Szlovákiában marad. Addigra kiképezik a megfelelő számú katonát is.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban