Na hlavný obsah

Hirman: Közel a megállapodás az Ukrajnába irányuló orosz olajtermékexport-embargó alóli kivételről

Ha tető alá hozzák a megállapodást, a Slovnaft 2023. február 5-e után is exportálhatna orosz olajból készült termékeket Ukrajnába.

Hirman: Közel a megállapodás az Ukrajnába irányuló orosz olajtermékexport-embargó alóli kivételről
Foto: TASR

Elképzelhető, hogy a pozsonyi Slovnaft finomító az uniós embargó ellenére jövő év február 5-e után is exportálhat majd orosz olajból készült termékeket Ukrajnába. Ezt Karel Hirman gazdasági miniszter közölte egy pénteki sajtótájékoztatón, Ukrajnából visszatérve. A miniszter elmondása szerint Brüsszelben jelenleg is tárgyalnak az efféle olajexport termékek uniós embargó alóli mentességéről.

„Közel állunk a megállapodáshoz, amely lehetővé tenné, hogy a Slovnaft finomító február 5-e után a Barátság kőolajvezetéken keresztül importált orosz olajból származó termékeket exportálhasson Ukrajnába” – mondta Karel Hirman gazdasági miniszter.

Bár Szlovákia tárgyalásos úton mentességet szerzett az orosz olaj folyamatos behozatalára vonatkozó embargó alól, ugyanakkor jelen állás szerint az ebből az olajból előállított üzemanyagot 2023. február 5-e után kizárólag Csehországba exportálhatja, s oda is csak korlátozott ideig.

Export hiányában a finomítónak korlátoznia kellene a termelést, és a technológiai minimum alá esne.

Az előállt helyzetet a Slovnaft az orosz olaj részleges kiváltásával tervezi megoldani, ám egy eltérő típusú olaj feldolgozása megnöveli költségeit, illetve logisztikai és technológiai problémákat eredményez számára.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban