Na hlavný obsah

Terítéken az első kötelező érvényű megállapodás a műanyagszennyezésről

A műanyaghulladékról szóló globális egyezményről szóló tárgyalások első fordulóját az uruguayi Punta del Estében tartották.

Terítéken az első kötelező érvényű megállapodás a műanyagszennyezésről
Foto: TASR/AP

A műanyaghulladékról szóló globális egyezményről szóló tárgyalások első fordulója azzal a megegyezéssel zárult, hogy a műanyagszennyezésnek véget kell vetni. Számos kérdésben azonban továbbra sincs egyetértés.

160 ország több mint 2000 küldöttje gyűlt össze a héten az uruguayi Punta del Estében, a Kormányközi Tárgyalási Bizottság öt tervezett üléséből az elsőre, amelynek célja, hogy 2024 végéig létrejöjjön az első jogilag kötelező érvényű megállapodás a műanyagszennyezésről.

Márciusban az ENSZ tagjai megállapodtak egy olyan szerződés létrehozásáról, amely a műanyaghulladék problémájának kezelésére irányul. De alapvető kérdésekben eltérnek egymástól, például abban, hogy korlátozni kell-e a műanyaggyártást, fokozatosan ki kell-e vonni a különböző műanyagtípusok használatát, vagy nemzetköziviszonylatban össze kell-e hangolni a szabályokat.

„Közös nemzetközi szabályozási keret nélkül nem leszünk képesek kezelni a műanyaghulladék globális és egyre növekvő problémáját“ – áll Svájc állásfoglalásában. Ez az álláspont ellentétes az USA és Szaúd-Arábia által támogatott országonkénti kötelezettségvállalási megközelítéssel.

Ebben a két országban vannak egyébként a világ legnagyobb műanyagszennyező és petrokémiai vállalatai. A tárgyalásokon az ipar képviselői szerint elsősorban az újrahasznosítással kell foglalkozni, nem pedig a termelés csökkentésére irányuló intézkedésekkel.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban