Na hlavný obsah

Jelentős mennyiségű dohányárut foglaltak le keleten

Közel 24 millió szál cigarettát, több mint 32 tonna dohányt és egy gyártósort foglalt le a Pénzügyi Hatóság.

Jelentős mennyiségű dohányárut foglaltak le keleten
Foto: TASR

Csaknem 24 millió szál cigarettát, több mint 32 tonna dohányt és egy gyártósort foglalt le a Pénzügyi Hatóság (FS) a Plavec fedőnevű akció keretében egy kelet-szlovákiai illegális cigarettagyárban. A Pénzügyi Hatóság 20 embert vett őrizetbe, és a dohányjövedéki kárt előzetesen 6,2 millió euróra becsülte – tájékoztatott a hatóság elnöke, Jiří Žežulka.

A kár összegét tekintve a mostani 2018 óta a legnagyobb dohányfogás. Hasonló lefoglalásra legutóbb, 2022 februárjában, Losoncon volt példa a Pénzügyi Hatóság Bűnügyi Hivatala (KÚFS) részéről. „Az illegális gyár leleplezésével további több millió eurós adóeleséstől sikerült megvédenünk az államkasszát, ugyanis egy nap alatt akár 1,3 millió cigarettát is képes lenne legyártani a gyár“ – magyarázta Žežulka. A gyártósor október eleje óta üzemelt.

A cigarettán és a dohányon kívül gépjárműveket, cigarettagyártási alkatrészeket, telefonkártyákat és GPS zavaró készülékeket is lefoglaltak. A baromfitelepen létesített illegális dohánygyárat a rendőrségi beavatkozás idején 17 külföldi üzemeltette. Žežulka szerint profikról volt szó. A Pénzügyi Hatóság Bűnügyi Hivatalának igazgatója, Peter Grič elmondta: összesen 20 embert vettek őrizetbe azzal az indokkal, hogy szabadlábon maradva esetleg folytathatják bűnözői tevékenységüket, megszökhetnek vagy elrejtőzhetnek, elkerülve a törvény kezét.

Az illegális dohányárut vélhetően az európai piacra szánták. A Pénzügyi Hatóságnak három középvezetőt is sikerült őrizetbe vennie. A nyomozás további szakaszában az FS külföldi hatóságokkal együttműködve dolgozik. Ha bűnösségük bebizonyosodik, az elkövetők 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban