Na hlavný obsah

Európai Parlament: Oroszország terrorizmust támogató ország

Indoklás szerint erre azért volt szükség, mert az orosz katonák válogatás nélkül támadnak ukrán civilekre.

Európai Parlament: Oroszország terrorizmust támogató ország
Foto: TASR/AP

Terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot állásfoglalásában az Európai Parlament. Az indoklás szerint erre azért volt szükség, mert az oroszok válogatás nélkül támadnak ukrán civilek ellen, és szándékosan bombázzák a kórházakat és a kritikus infrastruktúrát Ukrajna-szerte.

Az Európai Parlament képviselői felszólították az uniós hatóságokat, hogy az Ukrajnában orosz oldalon harcoló egyes egységeket, például a Wagner magánzsoldos csoportot vegyék fel a terrorszervezetek listájára. A parlament továbbá szorgalmazza az oroszellenes szankciók szigorítását, egyben szeretné kialakítani az orosz államtól lefoglalt pénzekből fizetett háborús jóvátétel rendszerét is.

Az állásfoglalást a 705 tagú Európai Parlament közel 500 képviselője szavazta meg. A szavazáson a Fidesz képviselői is részt vettek, de nem voksoltak. Hidvéghi Balázs, magyar EP-képviselő szerint az Európai Uniónak „a béke megteremtésére és a tűzszünet mielőbbi megteremtésére kell helyeznie a hangsúlyt“. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az EP döntését.

(čtk, hvg, infostart)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban