Na hlavný obsah

A védelmi készültség növelése keretében Lengyelország a szövetségeseivel együttműködve megerősíti légterének megfigyelését

Közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök mára virradóan, a rendkívüli kormányülést követő sajtóértekezleten.

A védelmi készültség növelése keretében Lengyelország a szövetségeseivel együttműködve megerősíti légterének megfigyelését
Foto: KPRM

Morawiecki nyugalmuk megőrzésére szólította fel a lengyeleket, hiteles tájékoztatásra kérte a médiát, és figyelmeztetett arra, hogy a téves információk veszélyesek lehetnek. Lengyelország a szövetségesekkel együtt elemzi a NATO-alapszerződés 4. cikke szerinti eljárás elindításának lehetőségét – mondta el Morawiecki.

Ez a cikk a szövetségesek közötti konzultációkat helyez kilátásba, ha bármelyik tagország fenyegetést érzékel területi egysége, függetlensége vagy biztonsága ellen. Később sajtóértekezletet tartott Andrzej Duda elnök is, aki nagyon valószínűnek nevezte, hogy ma Lengyelország nagykövete aktiválja a NATO-nál a 4. cikk szerinti eljárást.

Duda azt is elmondta, jelenleg nincs semmilyen egyértelmű bizonyíték arra, ki lőtte ki a rakétát, amely „valószínűleg orosz gyártmányú volt”.

(népszava.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban