Na hlavný obsah

Két ember halálát okozta egy robbanás Lengyelországban az ukrán határtól nem messze

Meg nem erősített lengyel sajtóértésülések szerint orosz rakéták csapódhattak be.

Két ember halálát okozta egy robbanás Lengyelországban az ukrán határtól nem messze

Két ember meghalt egy robbanásban a Lengyelországban az ukrán határtól nem messze lévő Przewodowónál. Meg nem erősített sajtóhírek szerint orosz rakéták csapódhattak be. Egyesült Államok pedig közölte, hogy vizsgálja azokat a meg nem erősített értesüléseket, amelyek szerint a robbanást eltévedt orosz rakéták okozták. A lengyel kormány még tartózkodik az eset hivatalos kiértékelésétől, az orosz védelmi minisztérium pedig tagadja, hogy az ő rakétáik okozták a robbanást.

Az eset azután történt, hogy egész nap folyamán az Oroszország rakétákkal bombázta az ukrán városokat és az energiaellátási infrastruktúrát. Kijev szerint ez volt a legsúlyosabb rakétacsapáshullám, amely csaknem kilenc hónapja tart a szomszédja elleni invázió óta. Néhány találat a nyugati Lviv városát érte, amely kevesebb mint 80 km-re van a lengyel határtól.

Hajnalban nyilatkozott Andrzej Duda, Lengyelország elnöke, aki elmondta, egyelőre nem áll rendelkezésükre semmilyen „döntő bizonyíték” arról, ki lőhette ki azt a rakétát, ami kedden csapódott be az ukrán határ menti Przewodównál.

„Nagy valószínűséggel” az állapítható meg – mondta –, hogy a rakéta orosz gyártmányú volt. Duda azt mondta, hogy a Przewodówban történt robbanás „egyszeri eset” volt, és „semmi jel nem utal arra”, hogy megismétlődhetne. A NATO-nagykövetek Lengyelország kérésére ma találkoznak az Észak-atlanti Szerződés 4. cikke alapján – jelentette a Reuters két európai diplomatára hivatkozva.

(Reuters, Guardian)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban