Na hlavný obsah

Újabb magyar vétó miatt háborog a fél világ

Magyarország megvétózta az Európai Unió megállapodását a fejlődő világ országainak támogatásáról.

Újabb magyar vétó miatt háborog a fél világ
A kép illusztráció Foto: MTI/Illyés Tibor

Az Orbán-kormánynak fogalmaztak meg súlyos üzenetet a mozambiki Maputóban, ahol véget ért az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok, valamint az EU három napon keresztül tartó, 42. Közös Parlamenti Közgyűlése – írta meg a HVG.

A közgyűlésen vitát folytattak és közös megoldásokat fogalmaztak meg az olyan globális válságok kezelésére, mint az éghajlatváltozás, a világjárvány, a terrorizmus, a szegénység és az emberi jogok. Mivel Magyarország megvétózta az Európai Unió megállapodását a fejlődő világ országainak támogatásáról, ezért egyelőre nem sikerült újabb húsz évvel meghosszabbítani az EU és a 79 érintett ország közötti stratégiai megállapodást.

A közgyűlésen a magyar diplomáciára támadtak egy elmarasztaló állásfoglalással, amely arról szólt, hogy a magyar kormány végre szüntesse meg a megállapodás jóváhagyásának vétóját. Az egyezmény értelmében az afrikai és szegényebb térségek fejlesztési támogatásokat kapnának az EU-tól, azzal a céllal, hogy megelőzzék a migrációt.

Az is része az egyezménynek, hogy az aláíró országok vállalják, hogy visszatoloncolhatják hazájukba az illegális bevándorlókat. A magyar kormány az erről szóló egyezményt azért nem fogadja el, mert az korlátozott mértékben, de szól egyes állampolgárok befogadásáról is. (hvg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban