Na hlavný obsah

Drasztikus földgázkitermelési visszaesést jelentett a Gazprom

A gázvállalat a megerősített kéréseknek megfelelően továbbra is szállít gázt még Európába is, de most már lényegében csak a Magyarországra futó Török Áramlaton keresztül.

Drasztikus földgázkitermelési visszaesést jelentett a Gazprom
Foto: MTI/EPA-PAP

Az orosz állami gázcég gázkitermelése az előző év azonos időszakához képest közel ötödével csökkent az előzetes becslések szerint, míg a nem FÁK, tehát a Független Államok Közössége országaiba irányuló gázexport 10 hónap alatt 42,6 százalékkal – jelentette kedden a gázholding az orosz állami hírügynökség, a TASS szerint. A gázvállalat a megerősített kéréseknek megfelelően továbbra is szállít gázt még Európába is, de most már lényegében csak a Magyarországra futó Török Áramlaton keresztül.

Mindezek az adatok azt mutatják, hogy teljesen tévesek voltak azok a feltételezések, hogy miután európai piacait az orosz-ukrán háború miatt szépen lassan elveszíti a Gazprom, úgy majd Indiában és Kínában talál új vevőket. Egyrészről ezekbe az országokba nincsenek meg a teljes kapacitású gázvezetékhálózatok, másrészt egyelőre más vevők sem keresik az oroszok kegyeit.

„Az Európai Unió gázfogyasztásának csökkenése a globális gázkereslet csökkenésének egyik fő mozgatórugója lett. Az első előzetes becslések és a rendelkezésre álló aktuális adatok szerint a globális gázkereslet több mint 40 milliárd köbméterrel csökkent 2022 tíz hónapjában” – értékelte a piaci helyzeteket a Gazprom.

napi.hu

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban