Na hlavný obsah

Feszültség a szerb-koszovói viszonyban

A szerb hadsereg növelte a harckészültséget. Koszovóban novembertől kell lecserélni a Szerbiában kiadott rendszámtáblákat, ami miatt a feszültség is generálva van.

Feszültség a szerb-koszovói viszonyban
Foto: shutterstock

Készenlétbe helyezték a szerb hadsereget, valamint növelték a harckészültséget, hogy a katonai egységek minden esetleges feladatra azonnal válaszolni tudjanak – közölte Milos Vucevic szerb védelmi miniszter. Természetesen senki nem szeretne semmilyen összetűzést vagy háborút, és eszébe sem jut ilyen játékokat játszani. Szerbia komoly állam, és mindent megtesz annak érdekében, hogy válaszoljon minden kihívással teli helyzetre és lehetséges problémára – részletezte Vucevic arra reagálva, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök csak részben és csak rövid időre halasztotta el a koszovói szerbek járműveire vonatkozó rendszámtáblacserét.

Novembertől a Koszovóban élő szerbek nem használhatják tovább a Szerbiában kiadott rendszámtábláikat, hanem koszovóira kell őket cserélniük. Az intézkedésről szóló hír július végén felháborodást keltett a Koszovó északi részén élő szerbek körében, akik úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban