Na hlavný obsah

Hét órakor megnyíltak az országban a szavazóhelyiségek, és kezdetét vette az összevont választás

Közel 6800 jelölt indul a 2915 polgármesteri és főpolgármesteri posztért, míg a nyolc megyeelnöki tisztségre 76 jelentkező van.

Hét órakor megnyíltak az országban a szavazóhelyiségek, és kezdetét vette az összevont választás
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hét órakor megnyíltak az országban a szavazóhelyiségek, és kezdetét vette az összevont választás. A szavazóhelyiségek este 8-ig lesznek nyitva, 2926 település lakosai fognak szavazni, összesen 6010 szavazókörzetben. Közel 6800 jelölt indul a 2915 polgármesteri és főpolgármesteri posztért, míg a nyolc megyeelnöki tisztségre 76 jelentkező van. A 21 ezer önkormányzati képviselői posztért mintegy 43 ezer jelölt indul. Közel 3000 jelölt száll versenybe a 419 megyei képviselői helyért. A jelöltekre csak az állandó lakhelyen lehet szavazni, választói igazolványt nem lehet kérni. A választópolgár szín szerint tehet különbséget az önkormányzati és a megyei szavazólapok között.

A szavazólapokat a megfelelő színű borítékba és szavazóurnába kell helyezi. Az önkormányzati választást fehér, a megyeit kék színnel jelölik. Az urnazárás után azokat a szavazatokat számolják össze elsőként, amelyeket a megyeelnökökre és a megyei képviselőkre adtak le a választópolgárok. A megyei választásra beérkezett szavazatok számlálását követően kezdődik meg az önkormányzati választás eredményeinek számlálása. A választás előzetes, majd hivatalos eredményeit a www.volbysr.sk weboldalon teszik közzé. A hivatalos eredményeket csak az állami választási bizottság jóváhagyása után hozzák nyilvánosságra.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban