Na hlavný obsah

Rishi Sunak lesz az új brit miniszterelnök

Új pártelnökre s miniszterelnökre azért volt szükség, mert Liz Truss eddigi miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről.

Rishi Sunak lesz az új brit miniszterelnök
Foto: skynews

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter lesz a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője, s így egyben az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke – értesítette hétfőn délután a nyilvánosságot Sir Graham Brady, a vezetőválasztási folyamatot irányító tory frakciótestület elnöke.

Új pártelnökre s miniszterelnökre azért volt szükség, mert Liz Truss eddigi miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás után.

Az új vezetőt a párt hozzávetőleg 160 ezer tagja szavazta meg postai, illetve elektronikus úton. Sunak Kelet-Afrikából Nagy-Britanniába települt indiai szülők gyermekeként született 1980-ban, a dél-angliai Southamptonban. A 18. század óta nem volt ilyen fiatal vezetője az Egyesült Királyságnak, és ő az első ázsiai hátterű brit miniszterelnök.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban