Na hlavný obsah

Čaputová: Minden kisebbség értékes tagja társadalmunknak

Az államfő a múlt hét szerdai gyűlölet-bűncselekmény áldozataira emlékezett meg az Európai Parlamentben.

Čaputová: Minden kisebbség értékes tagja társadalmunknak
Zuzana Čaputová az Európai Parlament képviselőinek tartott beszéde közben Strassbourgban, 2022. október 19-én. Foto: TASR/Jaroslav Novák

A Vár utcai támadó két áldozatára, Matúš Horváthra és Juraj Vankuličra emlékezett Zuzana Čaputová államfő az Európai Parlamentben mondott beszédében.

Az államfő szerint a támadás nem csupán az LMBTQ közösség ellen irányult, hanem minden szlovákiai ember ellen. „A gyűlölet megölte a szerelmet. Csak azért mert a gyilkos nem tudta elfogadni, hogy a szerelem sokféle formát ölthet” – mondta. Čaputová szerint ugyanakkor reménykeltő, hogy „a szlovákiai polgári társadalom azonnal és határozottan elítélte a támadást.“

Az EP-képviselőknek beszámolt arról is, hogy a szlovák parlament épp kedden fogadott el egy határozatot, amely határozottan elítéli ezt a terrorcselekményt, és „minden kisebbséget biztosít arról, hogy értékes tagja társadalmunknak”

Az államfő szerint a mai politikusok legfőbb küldetése a demokrácia védelme. „Az előttünk álló feladat az, hogy visszaállítsuk az egyensúlyt Európában, amelyet belső és külső válságok is megráznak” – tette hozzá.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban