Na hlavný obsah

Charles Michel: Sürgősen megoldást kell keresni az energiaválságra

Az Európa Tanács elnöke az csütörtötökön kezdődő uniós csúcstalálkozó legfontosabb feladatának az energiaválság kezelésére tett javaslatokat kidolgozását tartja.

Charles Michel: Sürgősen megoldást kell keresni az energiaválságra
Foto: TASR

A lehető legsürgősebben megoldást kell keresni az energiaválságra a kereslet csökkentését, az ellátás biztonságának szavatolását és az árak korlátázását célzó intézkedések fokozása által – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden, a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel a kétnaposra tervezett, csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcs meghívólevelében közölte: a tanácskozás alkalmat ad az energiaárakat csökkentő intézkedések áttekintésére, amibe a közös gázvásárlás lehetőségeinek kiaknázása, az új gázpiaci viszonyokat pontosabban tükröző referenciaértékek kidolgozása, valamint egy átmeneti dinamikus árkorlátozás bevezetésének vizsgálata is szerepel.

jelenlegi geopolitikai helyzetre tekintettel a tagállami vezetőknek Kínával kapcsolatban stratégiai vitát kell folytatniuk arról, hogy az EU miként kívánja alakítani kapcsolatait az ázsiai országgal – tette hozzá Európai Tanács elnöke.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban