Na hlavný obsah

Nagy fába vágta a fejszéjét az új igazságügyi miniszter

Viliam Karasnak jelentősebb fiaskó nélkül kell véghez vinnie a bírósági reformot.

Nagy fába vágta a fejszéjét az új igazságügyi miniszter
Foto: TASR/Dano Veselský

Viliam Karas igazságügyi miniszter kinevezését követően úgy nyilatkozott, nem lát okot a bírósági térkép reformjának leállítására vagy halasztására. A frissen kinevezett tárcavezető röviddel hivatalba lépését követően, a héten, azonban hivatalosan is bejelentette, hogy a tervezett módosítások 2023. január elseje helyett, körülbelül 5 hónappal később, június elsején lépnek érvénybe.

Karas előre jelezte, hogy abban a fél évben, amit a halasztással nyertek jóval intenzívebb kommunikációt kíván folytatni a bírókkal, akiket a reform ténylegesen érint majd. A reform januári életbe lépésének egyik kerékkötője, hogy a bírók hiánya, hiszen ha a közigazgatási bíróságokat nézzük: 90 bíróra lenne szükség, az utolsó medializált információk szerint azonban nagyjából 25-en jelentkeztem, hogy betöltenék a kiírt pozíciókat.

A volt igazságügyi miniszter, Mária Kolíková (SaS) tervezetét korábban a Szlovák Ügyvédi Kamara is kritizálta, amely élén Karas állt. Akkor azt jelezte, nem magával a reformmal van problémájuk, a megvalósítással és az ahhoz használt módszerekkel nem értenek egyet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban