Na hlavný obsah

Milyen hatással lenne a társadalmunkra, ha enyhítenék a mariuhána használatának büntetési tételeit?

Társadalmat jelentősen megosztja a marihuána használatának kérdése.

Milyen hatással lenne a társadalmunkra, ha enyhítenék a mariuhána használatának büntetési tételeit?
Foto: TASR/AP

Szeptember végén Zuzana Čaputová államfő elnöki kegyelemben részesített egy kassai fiatalembert, aki marihuána birtoklásáért töltötte börtönbüntetését. Róbert Džunko visszaesőként eredetileg 12 és fél év letöltendő szabadságvesztést kapott, ezt később öt évre csökkentette az illetékes bíróság.

Az elnöki amnesztia kapcsán egyre több szó esik arról, kell-e, érdemes-e ilyen szigorúan büntetni a könnyű drogok fogyasztását. A szlovák parlament idén márciusban enyhítette a büntetési tételeket a marihuána fogyasztók esetében.

Nagyon megosztó a társadalom és a politikai döntéshozók véleménye ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Az egyik fél a gyógyító hatásai miatt engedélyezné a szabad használatát a mariuhánának a másik fél pedig egyfajta kapudrogként tekint a vadkender származékra.

Habár egészségügyi és társadalmi veszélyességet tulajdonítanak a mariuhánának, a törvényi keretek több országban is lazábban kezelik a fogyasztását a pszichoaktív szernek. A dekriminalizáció nem tévesztendő össze a legalizációval, amely gyakorlatilag az összes törvényi korlátot megszünteti egy tevékenységgel kapcsolatban. A dekriminalizáció során pedig a börtönbüntetésnél enyhébb büntetés szabható ki a szerhasználókra.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban