Na hlavný obsah

Borrell: Elfogadhatatlan az Északi Áramlat elleni szabotázsakció

A Kreml szerint ostobaság, hogy Oroszország állt az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadás mögött

Borrell: Elfogadhatatlan az Északi Áramlat elleni szabotázsakció
Foto: TASR/AP

A Balti-tengeren kedden jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgást, amelyről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben. Mivel a lyukakat nem svéd, hanem nemzetközi felségvizeken ütötték, Svédország nem tekinti ellene irányuló támadásnak a gázvezeték elleni feltételezett szabotázsakciót.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint nem véletlen az Északi Áramlat 1 és 2 károsodása, és mindannyiunkat érint. A Twitteren megosztott posztjában Borrell úgy fogalmaz, minden rendelkezésre álló információ arra utal, hogy a szivárgások szándékos cselekedet eredményei. „Az európai energiainfrastruktúra szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, és erre határozott és egységes válaszlépésekkel fogunk reagálni” – írta.

A dán miniszterelnök szerint egyértelmű, hogy szándékosan tették tönkre azt. Egyes elemzők a feltételezett orosz érintettség kapcsán úgy fogalmaztak, az ilyen típusú eszkaláció teszt is lehet Oroszország részéről. Megnézik, hogy a Nyugat mit reagál, egy nem egyértelmű, de nagyon is valószínűsíthető támadásra, amely emberéletet és működő infrastruktúrát nem veszélyeztet, de mégiscsak látványos, Európában történt meg.Antony Blinken, amerikai külügyminiszter felajánlotta svéd kollégájának, hogy Washington segít kideríteni, mi történt valójában.

Mindeközben a Kreml ostobaságnak nevezte a Kreml azokat az állításokat, miszerint Oroszország állt az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadás mögött. Dimitrij Peszkov a Kreml szóvivője újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy az oroszokat fogják vádolni a vezetékek megrongálásával teljesen kiszámítható és megbízhatóan ostobaság is. Hozzátette, az okokat ki kell vizsgálni, és csak aztán lehet beszélni a vezeték megjavításáról.

(mti, 444, Guardian)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban