Na hlavný obsah

Ellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határain a Cseh Köztársaság

Az indok a megnövekedett illegális migráció.

Ellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határain a Cseh Köztársaság
Foto: TASR

Határellenőrzést léptet érvénybe a megnövekedett illegális migráció miatt a Szlovákiával közös határátkelőin a cseh kormány. Az intézkedés szerdáról csütörtök virradóra lép érvénybe. Az indoklás szerint a Szíriából tartó menekültek Szlovákián és Csehországon át haladnak Németországba. Az intézkedés egyelőre tíz napig lesz érvényben, ezt követően újraértékelik a helyzetet. Ez idő alatt tárgyalásokat folytatnak majd a szlovák féllel is.

„Többször tárgyaltam a szlovák belügyminiszterrel, de őszintén megmondva, a diplomáciai lépésekkel nem értünk el akkora sikert, mint amilyenre számítottunk”

– jelentette ki Vít Rakúšan cseh belügyminiszter.

Az ellenőrzések visszaállításáról Roman Mikulec belügyminisztert is tájékoztatták. Rakúšan problémásnak tartja, hogy Magyarország nem tartja be a megállapodásokat, és nem fogadja vissza a menekülteket. „Meg kell hoznunk ezt a megelőző intézkedést, hogy eltántorítsuk a migránsokat attól, hogy ezt az útvonalat használják” – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök. A cseh belügy- és igazságügyi minisztérium jelenleg is dolgozik egy olyan módosításon, amely jelentősen megemelné az embercsempészetért kiszabható büntetést.

Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője úgy reagált a hírre a tárca nevében, hogy „Ez egy komoly téma, amit az Európai Unió szintjén kell megvitatni. Szlovákia szorgalmazza az erről szóló tárgyalásokat”. Hozzátette, a magyar és a szlovák fél között megállapodás történt, amely szerint fokozzák a járőrözést a határok mentén.

A szlovák rendőrség az elmúlt három hónapban 2134 menekültet és 65 embercsempészt fogott el. Erről Facebook-oldalán tájékoztatott a rendőrség. Az elfogott embercsempészeket együttesen összesen 460 év szabadságvesztéssel sújthatják. „Csaknem az összes esetben 7-től 10 évig terjedő büntetésről van szó, egy esetben 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztésről“ – közölték.

(újszó, denníkN)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban