Na hlavný obsah

Jobboldali kormánya lesz Svédországnak

A parlamenti többséget megszerző konzervatív pártszövetség közül Svéd Demokraták bevándorlás párt a legerősebb az eredmények szerint.

Jobboldali kormánya lesz Svédországnak
Ulf Kristersson, Svédország leendő miniszterelnöke. Foto: TASR/AP

Bejelentette lemondását Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke, miután az előző heti választásokon a jobboldali pártszövetség szerezte meg a parlamenti többséget. Az 55 éves Magdalena Andersson 2021. november végén lépett hivatalba az ország történelmének első női miniszterelnökeként.

A jobboldal jelöltje a miniszterelnöki tisztségre Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője. „Elkezdem most a munkát az új kormány megalakítása érdekében, amely képes lesz megoldani a dolgokat, amely egész Svédország és minden állampolgár kormánya lesz” – szögezte le Kristersson.

A konzervatív pártszövetség tagja – a Mérsékeltek nevű centristákon, a kereszténydemokratákon és a liberálisokon túl – a Svéd Demokraták nevű bevándorlásellenes, populista párt, amely a legerősebb párt lett a blokkon belül. A legújabb eredmények szerint várhatóan 176 képviselői helyük lesz a 349 fős svéd parlamentben. A baloldali pártszövetség 173 képviselői helyre számíthat. Hivatalos végeredmény a hét végére várható.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban