Na hlavný obsah

Magára hagyta az ambuláns szektort a kormány

Probléma lehet a számlák kifizetése a magánpraxisban dolgozó orvosok körében.

Magára hagyta az ambuláns szektort a kormány
Foto: TASR

Pár héttel ezelőtt a kormány ajánlatott tett az egészségügyi nővéreknek és az orvosoknak a béremelést illetően, azonban az ambuláns szektort kihagyták az ajánlatból. A rendelői szegmens sem áll jobban, mint a kórházi, és az egészségügyi rendszert ez a kettő szegmens képzi.

„Reális, hogy januárban a paciensek már várakozólistával sem jutnak majd szakorvosi rendelőbe”– jelentette ki Jaroslava Orosova a Járóbeteg Ellátók Szövetségének elnöke. Az alapellátás 90 százaléka van magánszektorban, míg a a szakorvosok 60-65 százaléka dolgozik vállalkozóként.

A magánorvosok sokkal inkább kivannak szolgáltatva a rohamos tempóban növekvő energiáraknak és inflációnak. Az egészségügyi biztosítók által biztosított költségvetési szerződések nem biztos, hogy tartani tudják az elharapozódott árakkal a versenyt, és reális veszély mutatkozik arra, hogy több rendelőben egyszerűen megszűnik az ellátás.

Kormány a kórházi dolgozók felé benyújtott törvényjavaslat idején, azt javasolta az ambuláns szektor érdekeit képviselőknek, hogy tárgyaljanak ki a biztosítóktól jobb fizetési feltételeket, mivel 17 éve nem változott a páciensek által fizetett illetékek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban