Na hlavný obsah

Liz Truss lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke

A korábbi külügyminiszternek szavazott bizalmat a Konzervatív Párt 160 000 fős tagsága. Ő lett az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke.

Liz Truss lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke
Foto: TASR/AP

A keddi naptól hivatalos, hogy új lakó költözik a brit miniszterelnöki rezidenciának otthont adó londoni Downing Street tízbe. Hosszas huzavona után végre eldőlt, hogy Boris Johnson távozása után Liz Truss kormányozza tovább az Egyesült Királyságot. A botrányai miatt lemondani kényszerülő Johnson utódját hónapokig kereste a brit Konzervatív Párt. A két hónapig tartó választási kampányt Truss a „történelem egyik leghosszabb állásinterjújának” nevezte. Rishi Sunak, volt pénzügyminisztert utasította maga mögé a kormányfői posztért való versenyben a volt külügyminiszter.

A kiváláshoz vezető Brexit-népszavazás óta eltelt hat évben Truss már a negyedik miniszterelnök túl a Csalagúton. Kormányfőként elsődleges célja, hogy véghez akarja vinni a kampány során tett ígéretét, hogy úgy csökkenti az adókat, hogy a brit gazdaság ne szenvedjen nagy károkat. Kiemelt szerepet játszott a kampányában az elszálló energiaárak, ami a választópolgárokat sújtja. Az országot fenyegető, évtizedek óta nem tapasztalt megélhetési válság megoldásá lesz a kardinális kérdése a jelenlegi kormányzásnak. Truss legnagyobb példaképe a Vaslady, Margaret Thatcher, akinek nem csak a gazdasági politikáját, hanem a megjelenését is hűen imitálja.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban