Na hlavný obsah

Sulík utódját keresik

A gazdasági miniszter szerdán nyújtotta be a lemondását. Matovič az említett feltételekhez szabta a távozását.

Sulík utódját keresik
A kormányválság két emblematikus alakja Igor Matovič (b) pénzügyminiszter és Richard Sulík (j) gazdasági miniszter. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Több lehetséges jelölt is van Richard Sulík (SaS) helyett a gazdasági miniszter posztjára – jelentette ki a pénteki kormányülés után Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő. Úgy véli, hasonló a helyzet, mint amikor a járvány alatt új egészségügyi minisztert kerestek. Megismételte, hogy a lehetséges miniszterjelöltek nevét először az államfővel közli.

A kormányválság több hete húzódik, az SaS Igor Matovič OĽANO-elnök távozását követeli a kormányból, az OĽaNO ezt elutasítja. Az SaS-es miniszterek beharangozott lemondásának napján az OĽaNO az energiaválsággal kapcsolatos javaslatcsomaggal érkezett a kormányülésre és bejelentette: ha az SaS támogatja azt, Matovič távozik. Az SaS kész tárgyalni a javaslatokról, de csak Matovič lemondása után. Sulík már szerdán benyújtotta a lemondását, az SaS többi miniszterét arra kérte, várjanak ezzel hétfőig, időt adva Matovičnak a távozásra.

Igor Matovič addig nem tervezi lemondását a miniszteri posztról, míg nem teljesül az OĽANO által a háztartások és az emberek megsegítésére kidolgozott 10 pont – jelentette ki a pénteki kormányülés után, melyen az energiaárakkal foglalkoztak. Richard Sulík gazdasági minisztert felszólította, hogy ne meneküljön a felelősség elől. Matovič azt szeretné, ha Sulík miniszter maradna, hogy, mint fogalmazott, ne hagyja ott az elfuserált munkáját. Azt viszont beismerte, hogy a jelenlegi helyzetben nehéz lesz megtalálni Sulík utódját.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban