Na hlavný obsah

Breivik ismét perli a norvég kormányt

Ismét beperli a norvég kormányt Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos - jelentette a norvég média pénteken. Breivik célja, hogy kikényszerítse teljes elkülönítésének megszüntetését.

Breivik ismét perli a norvég kormányt

Breivik 2011. július 22-én 69 embert gyilkolt meg Utoya szigetén a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában – többségükben fiatalokat. Oslo kormányzati negyedében pedig gépkocsiba rejtett pokolgéppel megölt további nyolc embert. 2012-ben elítélték, azóta a maximálisan kiszabható 21 éves büntetését tölti.

Ennél tovább is fogva tartható, mert a törvény lehetővé teszi a bíróságok számára, hogy a bűnözőket addig tartsák börtönben, amíg veszélyt jelentenek a társadalomra. Rystein Storrvik ügyvéd szerint Breivik a 2012-es elítélése óta magánzárkában van a börtönben, és büntetése alatt nem érintkezett más rabokkal.

Januárban tartották a most 43 éves Breivik feltételes szabadlábra helyezési meghallgatását a telemarki kerületi bíróságon, ahol fehér felsőbbrendűségi nézeteket adott elő és náci tisztelgést mutatott, de azt állította, hogy lemondott az erőszakról. A bíróság úgy döntött, hogy Breiviknek börtönben kell maradnia, mert még mindig potenciális fenyegetést jelent.

(mti, Napunk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban