Na hlavný obsah

Átadták a Lengyelországot és Szlovákiát összekötő gázvezetéket

Eduard Heger (OĽANO) szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő átadta a két országot összekötő gázvezetéket, ami elősegíti Lengyelország és Szlovákia gázellátásának diverzifikálását.

Átadták a Lengyelországot és Szlovákiát összekötő gázvezetéket
Foto: wikimedia CC

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a béke gázvezetékének nevezte a Lengyelországot Szlovákiával összekötő vezetéket a mai ünnepélyes átadón. Az orosz-német Északi Áramlatot ezzel szemben a háború gázvezetékének nevezte, ami hozzájárult Európa destabilizációjához.

Mindkét miniszterelnök kitért a vezeték biztonságpolitikai jelentőségére is, mivel az csökkenti a közép-európai országok orosz földgáztól való függését.

„Az észak-déli gázvezetékrendszer összekapcsolása újfajta biztonságérzetet ad nekünk. A szabadság érzését, hogy van másik alternatíva, amely nem függ az orosz gázellátástól“– jelentette ki Heger.

A lengyel kormányfő a béke földgázvezetékének nevezte az összekapcsolt vezetékrendszert, egyúttal bírálta a német energetikai politikát, főleg az Északi Áramlat 1 és 2 megépítését, amely növelte Európa függését az orosz földgázellátástól.

A vezeték hidrogénnel kevert földgáz szállítására is alkalmas. Építése 2018 őszén kezdődött uniós támogatással, éves kapacitása 5 milliárd köbméter.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban