Na hlavný obsah

BVP-1 típusú gyalogsági harcjárművet adományoz Ukrajnának Szlovákia

Németországgal kötött katonai szerződés értelmében a szlovák hadsereg fegyverarzenálja 15 darab Leopard 2A4-es harckocsival bővül.

BVP-1 típusú gyalogsági harcjárművet adományoz Ukrajnának Szlovákia
Benedikt Zimmer (b) Németország védelmi minisztériumának államtitkára és Jaroslav Naď (j) Szlovákia védelmi minisztere a közösen tartott sajtótájékoztatón 2022. augusztus 23-án. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Szlovákia 30 darab BVP-1 típusú gyalogsági harcjárművet adományoz Ukrajnának a tartalékokból, amelyeket mozgósítási szükségletekre szántak. Cserébe Németország 15 darab Leopard 2A4-es harckocsit biztosít Szlovákiának, beleértve a lőszert, a pótalkatrészeket és az átfogó kiképzést is. Ez a Szlovákia és Németország közötti katonai együttműködés további erősítéséről szóló megállapodásból következik, amelyet ma írtak alá a német és a szlovák védelmi minisztérium államtitkárai, Benedikt Zimmer és Marian Majer.

Ezt Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter jelentette be. Kifejtette, a Leopárdok leszállítása után a fegyveres erők összesen 45 harckocsival fognak rendelkezni, ami megfelel a NATO által ajánlott tankok számának. Mint hozzátette, Szlovákia jelenleg nem fontolgatja, hogy T-72-es harckocsikat adományoz Ukrajnának. Várhatóan néhány héten belül, a jogi lépések véglegesítése után a BVP-ket Ukrajnába szállítják.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban