Na hlavný obsah

Európába látogatni kiváltság, nem emberi jog

Több európai uniós tagállamban is javasolják vagy fontolgatják az orosz turisták kitiltását, illetve beutazási vízumuk megtagadását Ukrajna orosz megszállása miatt.

Európába látogatni kiváltság, nem emberi jog

„Európába látogatni kiváltság, nem emberi jog”, üzente meg a tilalmat pártoló észt miniszterelnök. Finn kollégája hasonlóan eltökélt a kérdésben, úgy fogalmazott: „Nem helyes, hogy miközben Oroszország agresszív, brutális és támadó háborút folytat Európában, az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európában, és turisták lehetnek”.

A dán külügyminiszter ugyanígy érvelt: „Mélységesen szégyenletesnek tartom, hogy orosz turisták napozhatnak és fényűző életet élhetnek Dél-Európában, miközben éppen ukrán városokat bombáznak szét a felismerhetetlenségig. Közös EU-s megoldást fogok szorgalmazni.”

Másként látja ugyanakkor a német kancellár, szerinte az ukrajnai invázió Putyin háborúja, nem az orosz népé. A kérdésnek tehát – hogy beengedjük-e vagy sem Oroszország polgárait – ebből is látszik, nemcsak gazdasági vonatkozása van, hanem etikai dilemmákat is felvet: a kitiltás vajon igazságos vagy igazságtalan, ráadásul kollektív büntetés-e.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban