Na hlavný obsah

Európai bank bonyolíthatja az orosz tranzitdíj-átutalásokat Ukrajnának

Azért állt le napokig a szállítás, mert a közvetlen átutalásra nem volt lehetőség Ukrajna és Oroszország között.

Európai bank bonyolíthatja az orosz tranzitdíj-átutalásokat Ukrajnának
Foto: TASR/Michal Svítok

Az egyik európai bank bonyolíthatja a továbbiakban a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. Médiaértesülések szerint a szóban forgó európai bank a holland ING.

A bank azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Arról, hogy az orosz olajszállítmányok Ukrajnát illető tranzitjának kifizetését mégiscsak egy európai bank bonyolítja majd, a Slovnaft tájékoztatott.

„A bank újra megvizsgálta a tranzitvállalatok között eredetileg zárolt átutalási megbízást, és végül elfogadta azt” – mondta Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.

„Ez megerősíti, hogy a kialakított rendszer működőképes és hosszú távú megoldást jelenthet” – tette hozzá Molnár. Ez a lehetőség tartós megoldást jelentene, ugyanis a Transneft orosz csővezeték-üzemeltető vállalat tájékoztatása szerint a Barátság kőolajvezetéken azért áll le a szállítás, mert a nyugati szankciók miatt képtelenség volt teljesíteni a közvetlen átutalást Ukrajna és Oroszország között.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban