Na hlavný obsah

Megoldódni látszik a kőolaj-szállítási probléma

Az ukrán kőolajszállító társaság pozitív választ adott a Slovnaftnak és a MOL-nak a Barátság kőolajvezeték déli ága tranzitdíjának fizetésére vonatkozó javaslatára.

Megoldódni látszik a kőolaj-szállítási probléma
A pozsonyi Slovnaft olajfinomító üzemterülete. Foto: TASR

Szlovákiába már újra érkezik kőolaj a Barátság vezetéken keresztül, Magyarországon pedig „várhatóan a holnapi nap folyamán helyreáll a szállítás”. Előzőleg az ukrán kőolajszállító társaság pozitív választ adott a Slovnaftnak és a MOL-nak a Barátság kőolajvezeték déli ága tranzitdíjának fizetésére vonatkozó javaslatára. A Slovnaft és a MOL átutalta az összeget a társaság számlájára, és az orosz Transznyeft megerősítette a pénz megérkezését, majd közép-európai idő szerint 15 órakor elkezdte pumpálni a kőolajat a Barátság déli ágába.

Richard Sulík gazdasági miniszter szerint órák kérdése, hogy újból meginduljon a múlt csütörtökön leállt kőolajszállítás, amint a pénz befut az Ukrtransznafta cég számlájára. Sulík mai sajtótájékoztatóján a problémát technikai jellegűnek nevezte, amelynek nincs politikai színezete.

A gazdasági miniszter elmondta, hogy a Slovnaftnak, a Transpetrolnak és az államnak is van kőolaj-tartaléka. Az államnak 98 napra való, s ebből 8 napra valót fel lehet használni, a többi stratégiai tartalék. A Slovnaft a szállítás szünetelése alatt is folyamatosan működik és a rendszerben levő összes elérhető tartalékot feldolgozza – közölte a társaság.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban