Na hlavný obsah

Bíróság előtt Trump egykori főembere

Steve Bannon ellen két pontban emeltek vádat a kongresszus megsértése miatt.

Bíróság előtt Trump egykori főembere
Foto: TASR/AP

Donald Trump volt stratégiai főtanácsadója, Steve Bannon hajlandó lenne tanúskodni a Capitolium tavaly januári ostromát vizsgáló bizottság előtt, ráadásul nyilvános meghallgatás keretében. Korábban elutasította a bizottsággal való együttműködést. Bannon egy-egy év börtönbüntetést és 100-100 ezer dollár pénzbírságot kaphat az ellene felhozott két vádpont miatt.

Trump, az elnökként élvezett végrehajtói hatalmára hivatkozva tiltotta el az kongresszusi bizottsággal való együttműködéstől a kampánygurut. A szövetségi ügyészek és bizottsági tagok arra hívták fel a figyelmet, hogy hogy végrehajtói hatalomra ezt megelőzően még senki nem hivatkozott az Egyesült Államokban, amikor nem tett eleget a kongresszusi idézésnek.

Az egyik vád ellene, hogy előre tudott a 2021. január hatodikán zajló eseményekről, amikor a leköszönő elnök, Donald Trump gyújtó hatású beszéde után feldühödött tiltakozók megrohamozták a Capitolium épületét. Az ostrom öt halálos áldozatot követelt. Steve Bannon az eseményt megelőző napon egy podcastban arról beszélt, hogy elfog szabadulni a pokol.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban