Na hlavný obsah

Ülésezett a kormány

Elfogadták az északi országok NATO-csatlakozását, két új helikoptert kapnak a mentők és a rendőrök, vészhelyzetet hírdettek ki a Sajón.

Ülésezett a kormány
Foto: TASR

A kormány szerdán jóváhagyta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását és megállapodott az észak-atlanti szerződés vonatkozó jegyzőkönyveinek ratifikálásáról. Az északi országok csatlakozását a szövetséghez még jóvá kell hagynia a parlamentnek. Ezt követően Zuzana Čaputová államfő ratifikálhatja.

A szlovák belügy több mint 29 millió euróért vásárol két helikoptert a rendőrségnek és a mentőknek. A kormány szerdán jóváhagyta a szerződések megkötését. Az összeg tartalmazza a pilótaképzést is. A helikoptertechnika váltásának oka az Ukrajna elleni orosz támadással és az azt követően elfogadott szankciókkal összefüggésben a jelenlegi Mi-171-es helikopterek karbantartásával és üzemeltetésével kapcsolatos problémák.

Rendkívüli helyzetet hirdetett szerdai ülésén a kormány a Sajó mentén, a folyót február óta szennyezi a vasércbányából kifolyó bányavíz. A rendkívüli helyzet a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járás területén van érvényben.

„A rendkívüli helyzet kihirdetésének célja, hogy el lehessen fogadni azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek megakadályozzák a víz minőségének további romlását és mérsékelik az alsósajói bányából kifolyó vízszennyezés miatt előállt rendkívüli helyzet következményeit” – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

A megújítási tervből több mint 30,5 millió euró áll rendelkezésre sürgősségi egészségügyi állomások építésére és rekonstrukciójára. Legalább 55 állomás érintett. A kérdéssel a Mentőszolgálati Műveleti Központja foglalkozik, amely például meghatározza, hol létesítenek új állomásokat. Az Egészségügyi Minisztériuma fokozatosan biztosítja ehhez a pénzeszközöket – erősítette meg a TASR-nek az a szaktárca szóvivője, Petra Lániková.

(tasr, Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban