Na hlavný obsah

Minden téren forró a helyzet Nagy-Britanniában

Nemcsak, hogy extra hőség tombol a szigeteken, hanem a miniszterelnöki casting, pontosabban a toryk vezetőválasztása is heves vitákkal jár.

Minden téren forró a helyzet Nagy-Britanniában
Foto: TASR/AP

Szélsőségesen meleg időjárás uralkodik napok óta Nagy-Britanniában. Először lépett életbe a történelemben a vörös riasztás a szigetországban. Jó esély van arra, hogy a hőmérő higanyszála átlépi a 40 Celsius-fokot. Hétfőn olyan meleg volt, hogy reptereket zártak le, mivel megolvadt a kifutópálya aszfaltja.

Az angol politikában is izzasztó a helyzet. Heves viták zajlannak arról, hogy ki legyen Boris Johnson utódja a konzervatív pártelnöki és vele együtt a kormányfői poszton. Egyelőre Rishi Sunak, volt kincstári kancellár a legesélyesebb jelölt, akinek a lemondása indította el azt a folyamatot, ami a kormányválsághoz vezetett.

A lemondott miniszterelnök a legnagyobb valószinűséggel nem fog kapni kormányzati pozíciót, mivel a brit lakosság túlnyomó része nem táplál bizalmat iránta a folyamatos hibái miatt. Az utódjának nehéz feladata lesz abból a szempontból, hogy újra visszakell hozni a politikába vetett bizalmat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban