Na hlavný obsah

A kegyetlen hőséget erdőtüzek tucatjai követik Európa-szerte

Az egész európai kontinenst fojtogató szárazság nyomában az erdőtüzek jelentek meg, egyik-másik országban ezek már szinte a kezelhetetlenségig nőttek. A múlt hét csütörtökön csak Portugáliában 3 ezer tűzoltó küzdött a lángokkal egy erdőtűznél.

A kegyetlen hőséget erdőtüzek tucatjai követik Európa-szerte
Foto: tasr

Tüzek pusztítanak Marokkó északi részén, ahonnan majdnem 500 családot voltak kénytelenek kimenekíteni a hatóságok. A marokkói tűzoltók és katonák csütörtök késő estig több tüzet igyekeztek megfékezni, melyek a nap folyamán terjedtek el több erdős vidékeken. Összesen legalább ezer hektár erdő – tölgy, fenyő és más tűlevelű fa, valamint gyümölcsfa – égett le szerda este óta Larás, Vezzán és Táza provinciákban a helyi hatóságok szerint.

Több ezer hektárra terjedtek ki az Európa déli térségein, Spanyolországban, Franciaországban és Görögországban tomboló erdőtüzek is. Franciaország délnyugati részén hat napja pusztító két erdőtűz miatt eddig több mint 14 ezer embert kellett biztonságba vinni.

Spanyolországban tűzoltóhelikopterekkel próbálták megfékezni az egyébként nehezen hozzáférhető hegyvidéken tomboló lángokat. A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) hőségriasztást adott ki az északi Aragon, Navarra és La Rioja régiókra, ahol akár 42 Celsius fokot is elérhet a hőség.

Portugáliában a hőség valamelyest ugyan csökkent a hétvégén, de még két erdőtűz pusztít az ország északi felén.

Az egy hete rendkívüli szárazsággal küzdő Olaszországban szintén több erdőtűz megfékezésén fáradoztak a tűzoltók. Csak Szicília szigetén három erdőtűzről tudni.

Görögországban vasárnap több mint 150 tűzoltó fáradozott Kréta szigetén a péntek óta tomboló erdőtűz megfékezésén Rethümno településének térségében. A görög tűzoltóság szerint továbbra is nagyon magas a kockázata újabb erdőtüzek kitörésének.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban